Etkili CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri
Üyelerimiz sordu, İnsan Kaynakları Profesyoneli, Kariyer Koçu Zuhal Öztürk bizim için cevapladı;
Günümüzde iş başvurularında rekabet oldukça yoğun. İnsan Kaynakları Profesyoneli, Kariyer Koçu Zuhal Öztürk ile yaptığımız röportajda, etkili CV hazırlamanın inceliklerinden, başarılı bir mülakatın püf noktalarına kadar iş arama sürecinde öne çıkmanızı sağlayacak önemli bilgileri derledik.
CV hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
CV’niz kısa ve öz olsun. Kişiden kişiye değişmekle birlikte 5 yıla kadar tecrübesi olan adaylara 1 sayfa, daha fazla tecrübesi olan adaylara 2 - 3 sayfa CV hazırlamalarını öneriyoruz. Gereksiz detaylardan kaçının lütfen. Düzen ve tasarım kesinlikle önemlidir. Okunaklı bir yazı tipi tercih edin. Bölümleri başlıklarla ayırarak CV’nizin düzenli görünmesini sağlayın. İletişim bilgileriniz mutlaka güncel ve doğru olsun. Sadece CV’nizin özeti olmayan sizi diğer adaylardan farklı kılan özelliklerinize de yer aldığı profesyonel bir özet / hakkımda sizi diğer adaylar arasından sıyırabilir. İş deneyiminizi ters kronolojik sırayla ile yazın. Yaptığınız işi, aldığınız sorumlulukları kısaca, anahtar kelimeleri de içerir şekilde anlatın. CV’nizde sayısal başarılarınıza yer vermeye çalışın. Eğitim türünüzü (lisans, ön lisans vb.) belirtin, Hem iş deneyimlerinizde hem de eğitim kısmında başlangıç ve bitiş tarihleriniz olsun. İşle ilgili teknik ve kişisel becerilerinizi listeleyin. Yazım hatalarını ve dilbilgisi yanlışlarını kontrol edin. Eğer fotoğraf koyacaksanız, profesyonel bir fotoğraf tercih edin. Gerçek dışı bilgi vermekten kaçının.
Etkili bir CV formatı nasıl olmalı? Ana başlıklar halinde bize anlatabilir misiniz?
Her şeyin detaylı yazılı olduğu bir CV mi etkilidir, yoksa önemli noktaların öne çıkartıldığı bir CV mi? Bu ayarlamayı nasıl yapmak gerekir?
Mülakat öncesi nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?
İyi bir mülakat için dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Mülakatta yapılan hatalar nelerdir?
Mülakatta adayın en çok neyine dikkat ediyorlar?
Mülakat sırasında vücut dili, görünüm, davranış önemli midir? Nasıl olmalı?
Mülakat sırasında ne söylenmeli, ne söylenmemeli?
Mülakat sırasında nasıl bir ifade tarzı bizi hedefimize ulaştırır?
ATS sistemine uygun cv nasıl hazırlanır?
Türkçe dilinde ATS uygunluğunu kontrol eden bir uygulama var mı?
İş hayatına atılacak yeni mezunlar ve tecrübesiz kişilere neler öneriyor?
İş ararken hangi kanalları kullanmak gerekir (Linkedin, Kariyer.net, vb .)
Eski şirketinden olumsuz bir durumdan ayrıldın ise(yönetici ile tartışma, terfinin verilmemesi) mülakatta bu karşı tarafa nasıl aktarılmalı?
Maaş pazarlığı nasıl yapılmalı?
Mülakatı yapan firma dönüş yapacağı tarihi belirtilmediyse firmaya dönüş yapılmalı mı, evet ise hangi kanaldan olmalı (telefon/mail vb.) ve ne kadar bir süre sonra yapılmalı?
Mülakatta mevcut alınan maaş ve prim olduğundan daha mı yüksek söylenmeli?
İşe alımlarda CV tararken F modülü diye bir şey varmış, bu doğru mu?
F şeklinde göz ucu ile tarayıp daha sonra detay baktıkları ile ilgili bir efsane var ,ne kadar doğru onu merak ediyoruz şahsen.
CV lerinizde öncelik eski çalıştığınız en bilindik firma olarak düşündüğünüz göze çarpma hususunda en güvendiğiniz firmaları giriş gelişme kısmında yazın diyorlar Satır başlarına belirgin olmasına dikkat edin diyorlar sonra hobiler kullanılan programlar sertifikalar vs şeklinde öneriyorlar. Bunun bize katacağı artıları merak ediyorum?
Tamda iş değiştirme aşamasında, çok işime yarayacak bir makale, teşekkürler.